Få 4 gode råd til at identificere en spam e-mail

Sådan identificerer du en spam e-mail

Der vil altid være mange falske e-mails, eller spam e-mails i omløb. Langt størstedelen ender i din spam-folder, men andre slipper desværre igennem nåleøjet. De fleste spam e-mails er heldigvis ikke særlig godt lavet, men nogle kan skabe tvivl. Vi giver i dette indlæg 4 gode råd til, hvordan du kan identificere en spam e-mail.

Råd nr. 1: Hvem er afsenderen?

Se på afsenderens e-mail. Det er ikke nok at se på afsenderens navn. Det er nemlig ret nemt for en hacker, at lave et falsk afsendernavn. Der kan f.eks. stå, at du har fået en e-mail fra Dronning Margrethe – men hvis du ser på, hvilken e-mail der er afsender, står der måske fakespam@clickplz.cl. Afsenderen håber, at du ikke ser på mailen, og udelukkende tænker: “Hvis det er fra Dronningen, så er det jo sikkert at trykke”.

Råd nr. 2: Hvor linker e-mailen til?

Oftest skal du trykke på et link, når du får en spam e-mail. Og ofte ser det helt naturligt ud. Men hvis du holder musen over linket, FØR du trykker – kan du se, hvor linket fører hen. Hold f.eks. musen over følgende link: “Din eksterne it-afdeling“. Læg mærke til at linket er “https://systemcenter.dk”. Hvis du altid holder musen over et link, er du sikker på du altid kommer derhen, hvor linket lover du ender. Obs! Nogle hackere kan komme uden om dette trick, hvis du ikke benytter Outlook eller Gmail.

Råd nr. 3: Hvordan ser e-mailen ud?

Hvordan ser e-mailen ud? Er det realistisk at e-mailen kommer fra afsenderen? Oftest udgiver hackeren sig som store virksomheder, som du kender. Så er der større chance for, at du åbner e-mailen. Det kan være svært at forklare med ord, så vi kommer tættere på dette i eksemplerne i slutningen af artiklen. Vores råd er, at du spørger dig selv: “Ville den her virksomhed virkelig sende en e-mail, der så sådan her ud?”. Det kan f.eks. være farvevalg og brug af CAPS LOCK.

Råd nr. 4: Er der stavefejl?

Heldigvis kommer de fleste spam e-mails fra udlandet. Derfor kan du se på sproget i beskeder og vurdere, om det er realistisk at der forekommer stavefejl fra afsenderen. Du kan være sikker på, at når store virksomheder sender beskeder rundt, så har der oftest været en person der læser korrektur. Derfor skal du ikke trykke på links i e-mails, hvor der forekommer mange eller store stavefejl.

Eksempler på spam e-mails

Lad os se på nogle eksempler, vi for nyligt har fået i vores indbakke. Det er ikke alle falske e-mails der ser sådan ud, men lad os benytte de fire hints, for at se, om vi kan undgå at blive hacket.

Eksempel nr. 1: Spam e-mail fra falsk Outlook

Første eksempel på en falsk mail, er sendt fra nogle der udgiver sig for at være Outlook. Der er et par hints i denne mail, der gør at du skal være ekstra opmærksom. Læs mere under billedet.

Identificer spam email fra Outlook

Råd nr. 1: Hvem er afsenderen?
Selvom der flot står at afsenderen er Outlook, så kan vi se på mailen, at den kommer fra info(a)deliseleccions.es. Her skal dine alarmklokker begynde at ringe.

Råd nr. 2: Hvor linker e-mailen til?
Vi holder altid musen over linket. I denne mail skal man følge linket, for at låse sin bruger op igen. Men ser vi på linket (vist på billedet), så ender vi på en side fra Chile. Det giver ingen mening. Hold dig langt fra sådan et link.

Råd nr. 3: Hvordan ser e-mailen ud?
Outlook (Microsoft) er en stor virksomhed. De er altid professionelle i deres kommunikation. Ser vi på denne e-mail, ligner det ikke helt en professionel e-mail. Forskellige skriftstørrelser og CAPS LOCK. Det virker også ret urealistisk, at Microsoft benytter et kalenderlys i bunden af deres e-mails.

Råd nr. 4: Er der stavefejl?
Hackeren har her valgt at holde sin spam e-mail helt kort og præcis. Derfor undgår han de store stavefejl. Heldigvis har han lavet alle andre fejl i bogen.

Eksempel nr. 2: Spam e-mail fra falsk Microsoft

Vores andet eksempel på en falsk e-mail, er sendt fra en afsender der udgiver sig for at være fra TeamOffice365, Microsoft. Denne gang har vores direktør Anders Bay fået en e-mail. Lad os se nærmere, ved at bruge de fire hints.

Falsk mail Microsoft Office 365 email

Råd nr. 1: Hvem er afsenderen?
E-mailen er sendt fra TeamOffice365 Microsoft. Men ser vi på den e-mail der er sendt fra, ser vi noreply-security(a)kast.com – hvilket ikke helt stemmer overens. Allerede her, skal vi være opmærksomme.

Råd nr. 2: Hvor linker e-mailen til?
Hvis du holder musen over linket får du igen en webadresse der ikke har noget med Microsoft at gøre. Derfor er det højst sandsynligt ikke Microsoft eller Azure der har sendt dig mailen. Tryk ikke på linket.

Råd nr. 3: Hvordan ser e-mailen ud?
E-mailen er faktisk fint lavet. Der er tydeligvis taget udgangspunkt i Azure / Microsofts farver, og den er holdt simpel uden brug af mange farver og CAPS LOCK. Derfor kan vi denne gang ikke tydeligt se, at det er fra en hacker. Det eneste der er at sætte en finger på, er at “Dear anba” og selve teksten er i forskellige størrelser, hvilket ser forkert ud.

Råd nr. 4: Er der stavefejl?
Ingen åbenlyse stavefejl at hente. Igen er mailen holdt kort og præcis.

Er du i tvivl?

Hvis du er i tvivl om en e-mail er en it-sikkerhedstrussel, kan du altid tage fat i vores supportafdeling. Vi er eksperter i it-sikkerhed og kender til faldgruberne i spam e-mails, hvad end vi snakker ransomware, cryptolocker eller phishing.

Du kan læse meget mere om, hvordan vi kan hjælpe din virksomhed med en større it-sikkerhed: