Sådan undgår du it-support svindel

En ny undersøgelse foretaget af Microsoft, ser nærmere på hvor god befolkningen er til at gennemskue it-kriminelle i 2018. Mere specifikt technical support scams, eller på dansk it-support svindel. Undersøgelsen er foretaget i hele verden, men i denne artikel ser vi nærmere på Danmark og danskerne.

It-support svindel er en form for hacking, hvor den it-kriminelle overbeviser ofret om overføre penge for at hjælpe brugeren eller downloade et supportprogram , der kan hjælpe med at sikre brugerens computer. Ironisk nok, giver dette den it-kriminelle fuld adgang til brugerens computer.

Sådan forsøger it-kriminelle af yde it-support svindel

De it-kriminelle forsøger på forskellige måder, at få dig til at downloade software eller på anden vis, at give dem adgang til din computer. Dette sker oftest via e-mail, pop-ups, telefon og viderestillinger på hjemmesider.

E-mail

Disse e-mails sendes oftest fra falske virksomheder der fortæller, at din computer har en virus. De lover samtidigt i e-mailen, en måde hvorpå du kan fjerne din virus.

Pop-up

Disse pop-ups kommer rundt om på nettet. De fortæller dig, at du har en virus og at hvis du trykker på et link eller en knap i pop-uppet, så kan du downloade et gratis program der kan hjælpe dig.

Telefon

En support-medarbejder ringer til dig, og fortæller at din computer har en virus. De kan selvfølgelig hjælpe, du skal bare lige downloade et program eller give personen adgang til din computer på anden vis.

Viderestilling på hjemmesider

Du bliver viderestillet til en hjemmeside, som ligner en virksomhedshjemmeside. Du får på siden at vide, at du har virus og at du skal downloade et program der hjælper dig med at fjerne virussen.

Fordelingen af it-support svindel

Ud fra Microsofts undersøgelse, svarer 68 % af de adspurgte, at de er blevet kontaktet af en it-kriminel, der forsøgte at yde it-support svindel. Siden 2016, er dette tal gået op fra 63 %. På verdensplan er tallet faldet de sidste år, i modsætning til i Danmark. Forhåbentlig kan vi også se denne tendens inden for den nærmeste fremtid.

Microsoft har ligeledes undersøgt, hvad konsekvensen var af it-support svindel hos de adspurgte. Langt de fleste ignorerede enten kontakten, eller undgik den helt. Der var dog alligevel 16 % som var i kontakt med den falske it-supporter, hvoraf 7 % endte med at tabe penge på kontakten.

Nedenfor ses også, hvor og hvordan brugerne oplevede it-support svindel. Den samme bruger kan have oplevet mere end en metode. Statistikken viste at, 27 % oplevede it-support svindel via telefonopkald, 36 % via viderestillinger på hjemmesider, 37 % via e-mail og  44 % via pop-ups.

Sådan undgår du it-support svindel

Som med de fleste andre svindel-teknikker på internettet, er brugeres bedste våben, at være skeptisk og sund fornuft. Nogle gange, er svindlerne dog så dygtige, at du kan få brug for nogle af de nedenstående råd.

Undgå falske e-mails

Som altid, skal du kigge en ekstra gang på de e-mails, der beder dig gøre noget specifikt. Vi har tidligere skrevet en dybdegående artikel omkring dette: 4 gode råd til at identificere en spam-mail.

Læg røret på

De it-kriminelle udgiver sig oftest for at være fra Microsofts supportcenter, hvilket altid bør være et rødt flag for brugeren. Microsoft ringer nemlig aldrig uprovokeret ud til sine kunder. Kontakten skal altid foretages til Microsoft først. Dette gælder de fleste store virksomheder, så du bør altid lægge røret på. Hvis du efter opkaldet bliver i tvivl, kan du besøge virksomhedens hjemmeside og efterfølgende ringe til deres hovednummer fra hjemmesiden.

Ignorer pop-ups

Ring aldrig til telefonnumre i et pop-up vindue. Lige meget hvor overbevisende det ser ud. Hvis du skal tage kontakt til din udbyder, så find deres originale hjemmeside, og ring til et nummer på den side. Så kan du undgå, at blive fanget af de, nogle gange, meget overbevisende pop-ups der ligner dit antivirusprogram eller Office-program.

Spørg Systemcenter Randers

Med it-support hos Systemcenter Randers, er du altid velkommen til at ringe, hvis du er i tvivl om din it-sikkerhed. Vores it-supportere arbejder til dagligt med it-sikkerhed, og kan hurtigt og sikkert hjælpe dig videre.