Sådan undgår du at få virus

Åh nej tænker du måske. Du har ofte hørt om virus og du ved udmærket godt, at du ikke vil have det på din computer, tablet eller mobil. Men hvad er det nu lige virus er og hvordan undgår du at få det?

Hvad er virus?

Den danske ordbog beskriver virus sådan: ”Virus er skjult software der indført i en computer reproducerer sig selv og volder større eller mindre skade på data, programmer eller operativsystem”. Kort sagt, så er det et program som nogle hackere har lavet, for at tvinge sig adgang til og/eller ødelægge dine filer.

Virus findes i forskellige afskygninger. De har forvirrende navne og de kan være svære at finde rundt i. Her kan f.eks. nævnes; Trojan, Malware, Adware og Ransomware. De har dog alle til fælles, at de betegnes som virus og derfor skal vi have en antivirus mod dem.

Undgå virus med disse 6 råd

Virus undgås nemmest med sund fornuft og en god antivirus. Vi har samlet 6 simple råd du kan følge, for at undgå at få virus.

1. Brug antivirus
Der er mange varianter på markedet. Forhør dig hos din it-leverandør, hvad de anbefaler til netop din virksomheds behov.

2. Pas på hvilke e-mails du trykker på
Når du modtager en mail, kan du roligt læse den. Alle nye mail-programmer har lukket for automatisk udførelse af handlinger. Der sker derfor ikke noget, før du aktivt trykker på virussen. Er du i tvivl om det er en sikker e-mail eller en spam e-mail, så lad være med at trykke videre.
Læs også: 4 gode råd til at identificere en spam e-mail.

3. Tænk dig om før du trykker på links
Hackere kan navngive links efter behov. Derfor kan du ikke  regne med, at et link der hedder ”Gratis sko”, rent faktisk fører hen til et par gratis sko. Du skal derfor ikke trykke på links, hvis du er i tvivl om hvem afsenderen er. Du kan eventuelt prøve at holde musen over linket. Det viser, hvor linket fører dig hen. Husk også, at du skal tænke dig om, når du befinder dig på sociale medier og SMS.
Læs også: Ny sikkerhedstrussel: Phishing på sms og sociale medier

4. Vedhæftede filer kan være farlige
Som udgangspunkt skal du kun åbne eller downloade filer, hvis du kender afsenderen af filen.

5. Opdater altid dine programmer og din internet browser
Når der kommer opdateringer af dine programmer, er det ofte for at forbedre sikkerheden. Derfor er det vigtigt, at du ikke venter i længere perioder, med at trykke på opdater – også selvom du synes det er træls, at du skal til at lukke dine programmer.

6. Tænk dig om når du surfer på internettet
Når du surfer på internettet, så tænk over hvad du trykker på. Hvis du ender på hjemmesider, som ser forkerte ud, så luk ned og start forfra.

Derfor bør du have et antivirusprogram

Se antivirus som en lås på døren. Du regner måske ikke med, at der er nogen der bryder ind hos dig, men du låser nok alligevel døren. Det samme gælder for antivirus. Selvom du mener, at du opfører dig eksemplarisk på internettet, så skal du kun træde forkert en gang, før det kan koste dig dyrt.

Antivirus er en relativ billig form for it-beskyttelse, alt efter hvilken antivirus du investerer i. Hos Systemcenter Randers anbefaler vi Trend Micro Worry-Free Antivirus til vores kunder. Prisen varierer alt efter, hvor mange antivirus der købes. Worry-Free Antivirus fås helt ned til 13 kr. pr. bruger pr. måned.